Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet is gepubliceerd

Op 26 maart 2021 is de Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet gepubliceerd. De regeling maakt het aanvullingsspoor geluid compleet: regels en instrumenten gericht op het bereiken van de gewenste geluidskwaliteit in het nieuwe stelsel voor het omgevingsrecht.

Het doel van het aanvullingsspoor is het voorkomen van de onbeheerste groei van de geluidsbelasting op geluidsgevoelige gebouwen. Daarvoor worden instrumenten beschikbaar gesteld: geluidproductieplafonds voor industrieterreinen, wegen en spoorwegen in beheer van het Rijk of de Provincie en de basisgeluidsemissie voor andere wegen en spoorwegen. Het aanvullingsspoor geluid bestaat uit de Aanvullingswet geluid, een aanvullingsbesluit en een aanvullingsregeling. 

In de Aanvullingswet geluid staan de regels over:

  • verplichte omgevingswaarde van de gemeente voor geluidproductie industrieterrein (artikel 2.11a);
  • verplichte omgevingswaarde van de Provincie voor geluidproductie wegen en aangewezen lokale spoorwegen (artikel 2.13a) en industrieterreinen (artikel 2.12a);
  • verplichte omgevingswaarden van het Rijk voor geluidproductie wegen in beheer bij het Rijk en hoofdspoorwegen (artikel 2.15, tweede lid);
  • beheersing van geluid afkomstig van wegen, spoorwegen en industrieterreinen (artikel 2.16, eerste lid onderdeel c, artikel 2.17, eerste lid, onderdeel c; artikel 2.18, eerste lid, onderdeel f; artikel 2.19, derde lid onderdeel b), voor het beschermen van de gezondheid (artikel 2.28, onderdeel d).

De verplichte omgevingswaarden zijn geluidproductieplafonds die vergelijkbaar zijn met een systematiek met geluidproductieplafonds die al vanaf 2012 voor rijkswegen en hoofdspoorwegen geldt. Dit systeem wordt uitgebreid en gaat ook voor provinciale wegen en industrieterreinen gelden.

In het Aanvullingsbesluit geluid staan instructieregels voor:

  • het beheersen van geluid van industrieterreinen, wegen en spoorwegen (geluidproductieplafonds of basisgeluidsemissie);
  • het toelaten van geluidsgevoelige gebouwen in de omgeving van deze geluidsbronnen;
  • sanering van te hoge geluidsbelastingen langs decentrale infrastructuur.

In het Aanvullingsbesluit geluid staan ook overgangsrechtbesluiten die worden ingetrokken bij het ingaan van de Omgevingswet. In de Aanvullingsregeling geluid zijn technische en praktische onderdelen van het stelsel ingevuld, zoals de reken- en meetmethoden voor het bepalen van het geluidsniveau. De Aanvullingsregeling geluid bevat ook een lijst van regelingen die wordt ingetrokken wanneer de Omgevingswet ingaat. 

Meer informatie

Over Aneta Krikke

Ruimte in Nederland is niet altijd beschikbaar. Er is sprake van tegenstrijdige belangen. Geluid is een van de aspecten die de beschikbaarheid van de ruimte bepalen. Maar kan niet apart van andere aspecten gezien worden. Om geluidruimte goed te kunnen beheren is meer dan toetsing aan de wettelijke waarden nodig. Ik ben gericht op integrale oplossingen in ‘geluidland’. Waarbij breed gekeken wordt naar andere aspecten en vooraal naar ruimtelijke ordening. Innovatie en integratie zijn voor mij belangrijk. Om duurzame kwaliteit van de omgeving te kunnen creëren. Ik ben werkzaam bij SurroundConsult en actief op gebied van geluid, gebiedsontwikkeling, ruimtelijke ordening, milieu en RO wetgeving en Wabo. Hierbij presenteer ik mij visie op geluid en ruimte.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.