Convenant ‘Preventie gehoorschade muzieksector’ is een feit!

Vorige week is het convenant preventie gehoorschade muzieksector getekend. De Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM), de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en staatssecretaris Martin van Rijn namens het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben afspraken gemaakt over beperking van geluidsniveaus. Het geluid mag niet meer dan 103 dB(A) zijn. In huidige situatie is 110 en 120 dB(A) geen uitzondering. 
Deze beperking heeft positieve gevolgen voor de omwonenden, maar vooral voor de bezoekers van evenementen. Beschermende regels voor het gehoor zijn in het geval van de bezoekers nergens in de wetgeving opgenomen. In het convenant zijn afspraken gemaakt over maximale geluidsniveaus, informatievoorziening aan bezoekers en de beschikbaarheid van gehoorbescherming. Vergelijkbare uitspraken zijn in 2011 gemaakt tussen VVEM, VNPF en de Nationale Hoorstichting. Het convenant is daarop gebaseerd.

Doel van het convenant is een veiliger gehoorklimaat te creëren rekening houden met de specifieke verwachtingen van de bezoekers. Gehoorschade door harde muziek onder jongeren is een groeiend probleem. Uit onderzoek in Nederlandse clubs blijkt dat ruim 80% van de bezoekers de muziek te hard ervaart en eenzelfde percentage pijnlijke oren overhoudt na het stappen. Volgens wetenschappelijk onderzoek komen er dan ook elk jaar ruim 20.000 jongeren met gehoorschade door vrijetijdslawaai bij. De norm van maximaal 103 dB(A) is nog steeds aan de hoge kant. 80 dB(A) wordt gezien als veilige grenswaarde. Daarboven wordt de kans op gehoorschade steeds groter.

Bezoekers moeten dus beschermd worden. Om dit te bereiken zijn aanvullende afspraken gemaakt.
Het convenant verplicht aangesloten leden tot het uitvoeren van metingen tijdens een muziekactiviteit en toepassen van geluidslimitering. Dit per 1 oktober 2014. De uitkomsten daarvan moeten aan VWS gerapporteerd worden.

Bezoekers moeten dus beschermd worden. Om dit te bereiken zijn aanvullende afspraken gemaakt.

Het convenant voorziet erin dat vanaf 1 oktober 2014 de aangesloten leden metingen uitvoeren tijdens een muziekactiviteit en geluidslimitering zullen toepassen. De uitkomsten daarvan worden periodiek aan VWS gerapporteerd.

Daarnaast zal de preventie van gehoorschade (een geluidsplan) opgenomen moeten worden in betreffende beleidsstukken, zoals evenementenbeleid.

De VNPF en de VVEM maken een plan van aanpak voor de uitvoering van dit convenant. Dit plan zal voor 1 mei 2014 aan het ministerie van VWS worden gestuurd en zal voor de zomer van 2014 door de stuurgroep besproken worden.

Zie convenant: http://www.vnpf.nl/media/files/definitieve-versie-convenant.pdf

Over Aneta Krikke

Ruimte in Nederland is niet altijd beschikbaar. Er is sprake van tegenstrijdige belangen. Geluid is een van de aspecten die de beschikbaarheid van de ruimte bepalen. Maar kan niet apart van andere aspecten gezien worden. Om geluidruimte goed te kunnen beheren is meer dan toetsing aan de wettelijke waarden nodig. Ik ben gericht op integrale oplossingen in ‘geluidland’. Waarbij breed gekeken wordt naar andere aspecten en vooraal naar ruimtelijke ordening. Innovatie en integratie zijn voor mij belangrijk. Om duurzame kwaliteit van de omgeving te kunnen creëren. Ik ben werkzaam bij SurroundConsult en actief op gebied van geluid, gebiedsontwikkeling, ruimtelijke ordening, milieu en RO wetgeving en Wabo. Hierbij presenteer ik mij visie op geluid en ruimte.
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Gezondheid, ruimtelijke ordening en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Convenant ‘Preventie gehoorschade muzieksector’ is een feit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.